WETENSCHAPPELIJKE BRON
Onderwerp: Relatie kind en professional | Publicatiedatum: 2025

Kern

In het interventieprogramma Leerkracht Leerling Interactie Coaching (LLInC) reflecteren leerkrachten samen met een coach op hun relatie met individuele leerlingen. Het idee is dat hierdoor de relatie tussen leerkracht en kind kan verbeteren. Spilt en collega’s onderzochten de effectiviteit van relatiegerichte reflectie bij kleuterleerkrachten. De relatiegerichte reflectie zorgde ervoor dat leerkrachten sensitiever reageerden op de specifieke leerlingen waarop de interventie gericht was. Daarnaast was er een afname van conflict in de relatie te zien, als leerkrachten voorafgaand aan de interventie van mening waren dat ze het gedrag van de leerling konden beïnvloeden. Bosman en collega’s onderzochten of relatiegerichte reflectie ook effectief was in het verbeteren van leerkracht-leerlingrelaties in groep 4 t/m 6. Relatiegerichte reflectie bleek te zorgen voor een afname van conflict en een toename van nabijheid in de relaties met de leerlingen waarop de interventie gericht was. Leerkrachten voelden zich ook effectiever in het omgaan met deze leerlingen (ze hadden het idee dat ze de leerlingen meer emotionele steun konden bieden en hun gedrag beter konden reguleren). Bovendien had LLInC ook effect op de relaties met leerlingen die geen onderdeel van de interventie waren. Leerk

Leerkracht Leerling Interactie Coaching (LLInC) is een interventieprogramma dat gebruik maakt van relatiegerichte reflectie en bestaat uit vier bijeenkomsten. Samen met een coach reflecteren leerkrachten op hun relatie (emotionele band) met twee specifieke leerlingen. Tijdens de eerste bijeenkomst neemt de coach een interview af bij de leerkracht over zijn/haar relatie met leerling 1 en tijdens de tweede bijeenkomst reflecteren leerkracht en coach op de relatie met deze leerling op basis van een relatieprofiel. Dit relatieprofiel is een samenvatting van de uitkomsten van het interview. Tijdens de derde en vierde bijeenkomst gebeurt hetzelfde, maar dan voor leerling 2.

Bosman en collega’s onderzochten of LLInC effectief was bij leerkrachten uit groep 4 t/m 8. Aan het onderzoek deden 78 leerkrachten en 180 leerlingen mee. Dit waren leerlingen waarmee de leerkracht de relatie als moeilijk ervaarde. 46 leerkrachten kregen de LLInC interventie (gericht op in totaal 92 kinderen) en 32 leerkrachten kregen geen interventie (en rapporteerden over hun relatie met 88 kinderen).

Leerkrachten die de LLInC interventie kregen, rapporteerden een afname van conflict en een toename van nabijheid in de relaties met de leerlingen waarop de interventie gericht was (in vergelijking met de leerkrachten uit de controlegroep). Leerkrachten die de LLInC interventie kregen, voelden zich ook effectiever in het omgaan met deze leerlingen (ze hadden het idee dat ze de leerlingen meer emotionele steun konden bieden en hun gedrag beter konden reguleren). Bovendien had LLInC ook effect op de relaties met leerlingen die geen onderdeel van de interventie waren. Leerkrachten ervaarden meer nabijheid met deze leerlingen en hadden het idee dat ze deze leerlingen beter emotioneel konden ondersteunen.

Conclusie: Relatiegerichte reflectie zorgt ervoor dat de professional-kindrelatie verbeterd (meer nabijheid, minder conflict). Bovendien lijkt relatiegerichte reflectie met een coach zo effectief te zijn dat het ook door kan werken in relaties met andere kinderen waar de reflectie niet op gericht is.