'Pedagogiek in de kinderopvang'

Pedagogiek in de kinderopvang is de educatieve, maar vooral inspirerende podcast voor iedereen die werkzaam is in de kinderopvang of geïnteresseerd is in het vak. Elke maand bespreekt Elisa Somsen met een wetenschapper en een collega uit het vak een onderwerp uit de kinderopvang. Samen vertalen we de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, zodat jij als pedagogisch professional een bijdrage kan leveren aan de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.
Heb jij een vraag of een leuke suggestie voor onze experts? Stuur dan een mailtje naar: ditis@expertisecentrumkinderopvang.nl  

 

Luister hier alle podcastafleveringen van ‘’Pedagogiek in de kinderopvang.’’ of beluister ze direct via Spotify.

Iedere aflevering gaat een onderzoeker van het Expertisecentrum Kinderopvang in gesprek met een professional uit de branche over een actueel onderwerp. Ze vertalen de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, direct toepasbaar voor jou als pedagogisch professional.

001 | 3 APRIL 2024

#01 Kinderopvang WAAROM? 

Te gast in deze podcast: Ruben Fukkink, hoogleraar kinderopvang en Nienke Willering, BOinK en Yvette Vervoort, directeur Expertisecentrum Kinderopvang. 

Waarom is kinderopvang belangrijk voor kinderen, ouders en de maatschappij? Daarover praten Ruben Fukkink, hoogleraar kinderopvang en Nienke Willering, BOinK en Yvette Vervoort, directeur Expertisecentrum kinderopvang.

 

 

'Hoe dan in de Kinderopvang'

Luister hier alle podcastafleveringen van ‘’Hoe dan?! In de kinderopvang.’’ of beluister ze direct via Spotify of Apple Music.

Iedere aflevering gaat een onderzoeker van het Expertisecentrum Kinderopvang in gesprek met een professional uit de branche over een actueel onderwerp. Ze vertalen de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, direct toepasbaar voor jou als pedagogisch professional.

006 | 6 NOVEMBER 2023

#06 Groot denken, klein doen. Zo kun je werken aan duurzaamheid in de kinderopvang

Te gast in deze podcast: Marian Joven & Marielle Hettinga

Duurzaamheidspedagogiek is een uitwerking van de pedagogische basisdoelen waarbij verwondering over en zorg voor de aarde centraal staat. Als professional kun jij het voorbeeld zijn voor hoe je voor elkaar en de omgeving zorgt. En je kan kinderen dat laten ervaren en oefenen in de natuur. Daarmee geef je kinderen inspiratie om de uitdagingen van nu en in de toekomst aan te gaan.

Een aantal tips uit de aflevering:

 • Iedere pedagogisch professional bedenkt een duurzame activiteit of idee om de vestiging duurzamer te maken. Elke keer wordt een ander idee gekozen en uitgevoerd op de vestiging.
 • Organiseer een 'natuurdag’ voor kinderen én hun ouders. Zorg op die dag bv. samen voor de tuin. Zo zien kinderen ook hun ouders voor de aarde zorgen.

 

005 | 2 OKTOBER 2023

#05 Groene avonturen: duik in de natuurbeleving voor kinderen in de kinderopvang

Te gast in deze podcast: Marian Joven & Marielle Hettinga

Waarom is het belangrijk om met kinderen naar buiten te gaan binnen de kinderopvang? Hoe stimuleert dit hun ontwikkeling? En als je eenmaal buiten bent, wat kun je dan voor activiteiten ondernemen met de kinderen.... zelfs in de stad?

Een aantal tips uit de aflevering:

 • De app ‘Dierenzoeker’ van Naturalis. Ziet een kind een dier in de tuin of omgeving? In deze leuke app ontdek je (samen) welk dier het is.
 • Het boek ‘De dag dat de aarde omhoog kwam’ van Janneke Hagenaar & Joeri Sterckx. Een enorm spannend voorleesboek, waar je samen in kijkt en leest. Ontdek antwoorden op vragen als: wordt een mol wel eens boos? En wat doen pissebedden de hele dag? Leuk vanaf de peuterleeftijd.

 

004 | 5 SEPTEMBER 2023

#04 De ruimte als derde pedagoog: tips voor de inrichting van een groep

Te gast in deze podcast: Dr. Ine van Liempd & Laura Hoogcarspel

Hoe richt je een ruimte in zodat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen én zodat jij fijn kunt werken? In deze podcast gaan we in op de ruimte, inrichting en materialen. Bijvoorbeeld over hoe jij als pedagogisch professional een ruimte speelklaar maakt en hoe het zit met opruimen. Spoiler alert: dat hoeft dus echt niet zo vaak!

Een aantal tips uit de aflevering:

 • Vanuit het Expertisecentrum Kinderopvang is er een praktische tool (stappenplan) waarmee je activiteitenplekken kunt onderzoeken en vervolgens kunt verbeteren. Komt binnenkort online op de website van Expertisecentrum Kinderopvang.
 • Neem de komende week iedere dag een ‘kijk pauze’. Volg 1 kind 10 minuten lang. Bekijk wat dit kind aan het doen is en waar dit kind mee speelt. Zo ontdek je de behoefte van kinderen in de ruimte.

 

 

003 | 2 OKTOBER 2023

#03 Houd afstand! Professionals verstoren interacties tussen kinderen binnen 1,5 meter afstand

Te gast in deze podcast zijn: Dr. Frans Hiddink & Carlinda Fuselier

Interacties tussen kinderen zijn van groot belang, omdat ze bijdragen aan de brede ontwikkeling van kinderen. Complexer taalgebruik, betere oplossingen van ruzies. Jij kan de onderlinge interacties tussen kinderen stimuleren en faciliteren. Deze podcastaflevering geeft waardevolle inzichten, tips en direct toepasbare adviezen op een van deze zes interactievaardigheden van Marianne Riksen-Walraven: het begeleiden van interacties.

Een aantal tips uit de aflevering:

 • Project ‘Taal in Spel’: hoe kun je taal bevorderen in spel? Met 10 concrete kernelementen kun je werken aan de taalontwikkeling. Zie: https://www.taal-in-spel.nl/
 • Het boek ‘Jagen, verzamelen, opvoeden’. Wat we van andere culturen kunnen leren over het opvoeden van kinderen. 

002 | 1 JUNI 2023

#02 Elk kind een stem! Werken aan inclusie door kinderparticipatie

Te gast in deze podcast zijn: Christel Eijkholt en Junis Hijazi

De groep is een unieke oefenplaats vol diversiteit in de breedste zin van het woord. Hoe zorg je ervoor dat elk kind daar een stem krijgt? Door oog te hebben voor diversiteit en door te werken aan (sociale) inclusie. Kinderparticipatie is daarbij een goed middel. In deze podcast behalve theorie ook voorbeelden uit de praktijk.

Tip uit de podcast:

Via de website https://www.kinderparticipatie.nu/ zijn er verschillende materialen te downloaden die bijdragen aan kinderparticipatie.

 

001 | 2 MEI 2023

#01 Meer ‘Ja’ en minder ‘nee’ op de groep in de kinderopvang

Te gast in deze podcast zijn: Dr. Cathy van Tuijl en Nicole Honig - Spaan

Is meer 'Ja' en minder 'nee' op de groep het antwoord om het gedrag van kinderen als pedagogisch professional op een liefdevolle manier te begrenzen? Luister voor waardevolle inzichten, praktische tips en direct toepasbare adviezen op het gebied van het begrenzen van gedrag.

Een aantal tips uit de aflevering:

 • Voor pedagogisch professionals: het boek 'Trapsgewijs' van CED-Groep. Hierin wordt bij verschillende soorten opvallend gedrag stilgestaan. Hoe ga je hiermee om?
 • Het boek 'Vrolijk' van Mies van Hout. Een boek met mooie illustraties, dat kinderen helpt bij het onder woorden brengen van emoties.
 • Voor pedagogisch coaches: de website 'Center on the Developing Child' van Harvard University; https://developingchild.harvard.edu/, over het belang van de vroegkinderlijke ontwikkeling en de rol van de omgeving hierin.

TRAILER

Trailer: Hoe dan in de kinderopvang?

Hoe dan in de kinderopvang? is de educatieve, maar vooral inspirerende podcast voor iedereen die werkzaam is in de kinderopvang of geïnteresseerd is in het vak. Deze podcast is een initiatief van het Expertisecentrum kinderopvang en kinderopvangorganisatie Kindergarden. Elke maand bespreekt Elisa Somsen met een wetenschapper en een collega uit het vak een onderwerp uit de kinderopvang. Samen vertalen we de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, zodat jij als pedagogisch professional een bijdrage kan leveren aan de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.