Roorda en collega’s deden een overzichtsstudie (meta-analyse) naar het verband tussen leerkracht-leerlingrelaties en schools leren. Het ging hierbij specifiek om de emotionele band tussen leerkrachten en individuele leerlingen (dus niet over het klasklimaat voor de groep leerlingen als geheel). Bij schools leren werd onderscheid gemaakt in de betrokkenheid van leerlingen bij school (mate waarin leerlingen hun best doen en school leuk vinden) en schoolprestaties (cijfers, toetsscores). De overzichtsstudie is gebaseerd op 99 onderzoek uit verschillende landen, met in totaal 129.423 leerlingen uit de voorschool, het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.
Als leerlingen een positieve relatie met hun leerkracht hadden, waren ze meer betrokken bij school en presteerden ze beter. Leerlingen die een negatieve relatie met hun leerkracht hadden, waren minder betrokken op school en presteerden minder goed. Dit gold zowel voor het primair als voor het voortgezet onderwijs. In het primair onderwijs (inclusief de voorschool) was het verband tussen negatieve relaties en schools leren sterker dan het verband tussen positieve relaties en schools leren. Verder bleek dat leerkracht-leerlingrelaties belangrijker waren voor kinderen die risico lopen om het minder goed te doen op school. Deze leerlingen hebben meer baat bij een positieve relatie met hun leerkracht, maar worden ook meer gehinderd door een negatieve relatie dan niet-risicoleerlingen. Dit gold vooral voor leerlingen met een lagere sociaal-economische status en leerlingen met leerproblemen.
Conclusie: Professional-kindrelaties zijn belangrijk voor het schools leren (betrokkenheid, prestaties) van alle kinderen en in het bijzonder voor bepaalde groepen risicokinderen. Risicokinderen hebben ook vaker een negatieve relatie met professionals. Negativiteit in de relatie met professionals voorkomen, en het stimuleren van warmte en nabijheid, kan dus een effectieve manier zijn om de cognitieve ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Dit geldt in nog sterkere mate voor risicokinderen.