WETENSCHAPPELIJKE BRON
Onderwerp: Relatie kind en professional | Publicatiedatum: 2025

Kern

Ten Bokkel en collega’s hebben een overzichtsstudie (meta-analyse) gedaan naar het verband tussen affectieve leerkracht-leerlingrelaties (emotionele band tussen leerkrachten en leerlingen) en pesten en gepest worden. De overzichtsstudie was gebaseerd op 65 onderzoeken uit de voorschool, het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Als leerlingen een positieve relatie met hun leerkrachten hadden, werden ze minder vaak gepest en pestten ze zelf ook minder vaak. Leerlingen die een negatieve relatie met hun leerkrachten hadden, pestten vaker en werden vaker gepest. Hierbij was het verband tussen negatieve relaties en gepest worden sterker dan het verband tussen positieve relaties en gepest worden.

Ten Bokkel en collega’s hebben een overzichtsstudie (meta-analyse) gedaan naar het verband tussen affectieve leerkracht-leerlingrelaties (emotionele band tussen leerkrachten en leerlingen) en pesten en gepest worden. De overzichtsstudie was gebaseerd op 65 onderzoeken uit verschillende landen, over in totaal 185.881 leerlingen van de voorschool, het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.

Als leerlingen een positieve relatie met hun leerkracht hadden, werden ze minder vaak gepest en pestten ze zelf ook minder vaak. Leerlingen die een negatieve relatie met hun leerkracht hadden, pestten vaker en werden ook vaker gepest. Het verband tussen negatieve relaties en gepest worden (slachtoffer zijn) sterker dan het verband tussen positieve relaties en gepest worden. Voor pesten (dader zijn) was het verband met positieve relaties even sterk als het verband met negatieve relaties.

Conclusie: Professional-kindrelaties spelen een rol in de mate waarin kinderen elkaar pesten en gepest worden. Investeren in positieve professional-kindrelaties en het verminderen van conflict in de relatie kan dus een effectieve manier zijn om pesten te verminderen.