WETENSCHAPPELIJKE BRON
Onderwerp: Buitenruimte | Publicatiedatum: 2025

Kern

Pedagogisch professionals op voorscholen in de grootstedelijke context zijn potentiële sleutelfiguren om gezond gedrag bij kansarme jonge kinderen te bevorderen en ouders te betrekken bij leefstijlgerelateerde onderwerpen. Een partnerschap tussen pedagogisch professional en ouders op het gebied van gezond gedrag kan ouders ondersteunen en de ontwikkeling van hun kinderen stimuleren. Dit artikel beschrijft een voorschoolse interventie (OK-gezond) om een ​​partnerschap tussen pedagogisch professional en ouder te bevorderen met betrekking tot gezond eten, beweeggedrag en slaapgedrag bij jonge kinderen.

De OK-GEZOND interventie bestaat uit ouder-kind activiteiten en bijbehorende training met reader/app voor pedagogisch professionals. Het doel van de interventie is bij te dragen aan gezond eet-, beweeg- en slaapgedrag van kinderen tussen de 2 en 4 jaar met verschillende sociaal-culturele en sociaaleconomische achtergronden via de kinderopvang.

Bij het ontwikkelen van de ouder-kind activiteiten is gebruik gemaakt van het Intervention Mapping protocol. Er zijn interviews afgenomen bij experts (n=9), er is literatuuronderzoek uitgevoerd, er zijn focusgroepgesprekken met pedagogisch professionals (n=10) gehouden en er hebben gesprekken met ouders (n=28) plaatsgevonden.

Pedagogisch professionals gaven aan dat de ouder-kind activiteiten leuk, toegankelijk en praktisch moesten zijn en moesten passen in hun reguliere programma. Verder kwamen uit de focusgroepgesprekken met pedagogisch professionals, interviews met experts en gesprekken met ouders, 10 belangrijke leefstijlgedragingen/onderwerpen naar voren waar de ouder-kind activiteiten op in moesten gaan: 1) gezond eten en drinken, 2) betrekken bij eten en drinken, 3) (gezond) ontbijten, 4) gezonde portiegroottes, 5 ) water drinken, 6) samen bewegen, 7) binnenspelen en beperken schermtijd, 8) mogelijkheden bieden om fysiek actief te zijn, 9) buitenspelen en 10) goed slapen. De samengestelde ouder-kind activiteiten zoals de beweegkalender en het loopfietsparcours houden rechtstreeks verband met deze 10 leefstijlgedragingen/onderwerpen. Voor de implementatie van de interventie is een training met reader/app voor pedagogisch professionals ontworpen (zie ook OK-GEZOND app in het theoretisch kader over de buitenruimte).