Berichten
Hier staat informatie die voor langere tijd interessant is. In de Nieuwsbrief, die elke twee weken verschijnt, staan actuele ontwikkelingen, aankondigingen van activiteiten, blogs, tips en meer.
Net als voorgaande jaren kun jij meebepalen welke onderwerpen in 2025 door de ontwikkelteams worden uitgewerkt. Op basis van suggesties vanuit de ontwikkelteams en spontane ideeën die per mail zijn ingestuurd, is er een longlist van 10 onderwerpen samengesteld. Een aantal hiervan stonden vorig jaar ook al op de longlist. Misschien krijgen die dit jaar wél de kans om uitgewerkt te worden, de keuze is aan jou.
Organisaties die bij het Expertisecentrum zijn aangesloten als investeerder ontvangen 30% korting op alle betaalde activiteiten. Dit kunnen bijvoorbeeld bijeenkomsten, webinars, coachkamers, practica of congressen zijn.Op de pagina met investeerders kun jij zien of jouw organisatie al is aangesloten bij...
Het congres Wetenschap ontmoet Praktijk was een groot succes. Tijdens het evenement werd de onderzoeksagenda kinderopvang officieel overhandigd aan Sander Verbaan van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ruben Fukkink gaf een interessante presentatie over het 'split system', en Helma Koomen deelde inzichten over de cruciale rol van persoonlijke relaties tussen professionals en kinderen in de kinderopvang.
Het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang bestaat bijna 5 jaar. Tijd om terug te kijken en na te vragen wat de ervaringen binnen de sector zijn met het Expertisecentrum. In augustus 2024 is in de Nieuwsbrief van het Expertisecentrum gevraagd om een vragenlijst in te vullen. We delen graag de resultaten. In totaal hebben 96 respondenten...
Première mini-documentaire 'Buitenbaby's' tijdens het congres Wetenschap onmoet Praktijk op 26 september. Het is voor de gemiddelde Nederlandse baby niet vanzelfsprekend om elke dag even buiten te zijn, en de meeste kinderen in Nederland groeien op met een ‘natuurtekort’.
Op 1 november start het nieuwe Kennisspel! Speel het spel samen met jouw collega’s en vergroot op een leuke en eenvoudige manier je kennis over de pedagogische kwaliteit van kinderopvang. Het spel biedt jou en je collega’s de kans om het gesprek aan te gaan over het ‘waarom’ van het onderwerp en over hoe dit in je eigen organisatie is ingevuld en in praktijk is gebracht. En misschien leidt het tot nieuwe inzichten of een andere aanpak!
Samen met de sector heeft het Expertisecentrum de onderzoeksagenda voor de kinderopvangbranche samengesteld. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt deze onderzoeksagenda in ontvangst tijdens het congres Wetenschap ontmoet praktijk op donderdag 26 september.
We hebben een primeur! Expertisecentrum Kinderopvang mag bekendmaken dat Ruben Fukkink opnieuw is benoemd tot bijzonder hoogleraar in de kinderopvang. Ruben Fukkink is de enige bijzonder hoogleraar kinderopvang van Nederland. Deze functie bekleedt hij, naast zijn werk als lector pedagogiek bij de Hogeschool van Amsterdam, aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Jaarlijks starten 150.000 kinderen op de basisschool. Een groot deel van deze kinderen heeft daarvoor een kinderdagverblijf, peutergroep of voorschool bezocht. Een goede start op school draagt onder andere bij aan een positief gevoel van eigenwaarde én positieve gevoelens over school bij zowel kinderen als ouders. Een belangrijke reden dus om de overgang naar school goed te laten verlopen.
Na twee succesvolle edities organiseren we ook dit jaar weer het online Kennisspel. Speel het spel samen met jouw collega’s en vergroot op een leuke en eenvoudige manier je kennis over de pedagogische kwaliteit van kinderopvang. Het Kennisspel wordt dit jaar gespeeld van 5 t/m 28 maart. Meld je snel aan en maak kans op een leuke prijs!
Van 24 januari t/m 3 februari 2024 wordt er weer extra veel voorgelezen tijdens De Nationale Voorleesdagen. Tijdens dit nationale voorleesfeest worden het Prentenboek van het Jaar, 'Help! Een verrassing!' van Miriam Bos (uitgeverij Lemniscaat), en de Top 10 Prentenboeken in de schijnwerpers gezet. Het doel van deze dagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen van 0-6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne benadrukt...
Elk jaar maken we een jaaroverzicht, met daarin de belangrijkste wetenschappelijke inzichten en meest bijzondere praktijkvoorbeelden. En een jaarverslag met een beschrijving van de ontwikkeling van het Expertisecentrum met een financiële paragraaf.
Na het succes van vorig jaar, is het Kennisspel weer terug. Doe mee en vergroot samen met jouw collega’s jullie kennis! Het Kennisspel daagt pedagogisch medewerkers/coaches en gastouders uit met interessante thema's en onderwerpen. Vergroot op een leuke en snelle manier jouw kennis over pedagogische kwaliteit en ga samen het gesprek aan.
Het Expertisecentrum Kinderopvang verbindt wetenschap en praktijk om te komen tot de pedagogische kennisbasis, dat wat elke professional in de kinderopvang zou moeten weten. In de drie jaar dat het Expertisecentrum bestaat, zijn tien onderwerpen uitgewerkt. De constatering op basis van deze ervaring is, dat er weinig onderzoek is gedaan naar de pedagogische praktijk in de kinderopvang in Nederland. Het onderzoek dat wordt gedaan is vaak naar de kwaliteit of effectiviteit van bepaalde...
Eind februari heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten om 41% extra (boven op de vrijwillige bijdragen van de sector) te financieren. Door deze subsidie is het mogelijk extra ontwikkelteams te starten en nog meer (gratis) activiteiten aan te bieden om de kennis te delen.
Vorig jaar is het Expertisecentrum Kinderopvang door het programma BES(t) 4 kids gevraagd om mee te denken over het ontwikkelen van een VVE-programma voor Bonaire. BES(t) 4 kids is een samenwerking tussen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba en de ministeries van SZW, OCW, VWS en BZK. Het doel van het programma is om alle kinderen in Caribisch Nederland kwalitatief goede, veilige én toegankelijke dagopvang en buitenschoolse opvang te bieden.
Op 30 januari vond de feestelijk presentatie van PiB 2.0 plaats. De huidige gebruikers van PiB hebben een uitgebreide demonstratie gekregen en kunnen vanaf vandaag officieel aan de slag met de vernieuwde versie.
Het is inmiddels traditie dat de sector zelf de onderwerpen kiest die door nieuwe ontwikkelteams uitgewerkt worden. In januari 2023 is er volop gestemd op (door de sector zelf gekozen) onderwerpen. Hieruit is (in willekeurige volgorde) een top 5 samengesteld. De meest gekozen onderwerpen zijn:
Groeps- en timemanagement
Spel en spelbegeleiding
Samenwerken met de bso
Pre-pubers in de bso
De baby
Elk jaar maken we een jaaroverzicht, met daarin de belangrijkste wetenschappelijke inzichten en meest bijzondere praktijkvoorbeelden. En een jaarverslag met een beschrijving van de ontwikkeling van het Expertisecentrum met een financiële paragraaf.
In november deden 1.639 pedagogisch professionals van 357 verschillende organisaties mee aan de tweede editie van ons kennisspel. Ondanks de drukte en hectiek waar we in de kinderopvang momenteel mee te maken hebben, vonden deze deelnemers twee keer per week een paar minuten om mee te spelen. Zo waren zij op een laagdrempelige manier bezig met de inhoud van het vak.
Vorig jaar deden zo’n vijftienhonderd pedagogisch medewerkers, coaches, managers en beleidsmedewerkers mee aan het Kennisspel van het Expertisecentrum. Én goed nieuws voor jou; dit jaar kan jij gratis meedoen!
Onderzoek naar het effect van de maatregelen om lucht te geven in het kader van het personeelstekort en effecten van maatregelen tijdens de Corona pandemie.
Elk jaar maken we een jaaroverzicht, met daarin de belangrijkste wetenschappelijke inzichten en meest bijzondere praktijkvoorbeelden. En een jaarverslag met een beschrijving van de ontwikkeling van het Expertisecentrum met een financiële paragraaf.
Morgen - 2 september - start het online Kennisspel 2021 van het Expertisecentrum Kinderopvang.
Doel van het kennisspel: het doel van het Kennisspel is om deelnemers aan het denken te zetten en binnen of buiten de eigen organisatie het gesprek op gang te brengen over een specifiek...
Pagina 1 van 2