In de praktijk bleek dat een gericht aanbod buiten niet vanzelfsprekend was. Er was iets of iemand nodig die zich specifiek kon richten op het buitenspelen, want we wilden buitenspelen graag de aandacht geven die het verdient. Wij hebben gekozen voor de inzet van een ‘buitenspeelambassadeur’. Dit is een pedagogisch professional, die naast het werk op de groep, extra aandacht geeft aan het buitenspelen en daarbij de taak heeft om de collega’s te enthousiasmeren en inspireren.
Wat doet een buitenspeelambassadeur?
De buitenspeelambassadeur vertegenwoordigt samen met de assistent- en leidinggevende van de locatie het beleid op de groep. Een ambassadeur speelt mee, fungeert als vraagbaak, observeert en coacht de pedagogisch professionals. De buitenspeelambassadeur begeleidt de pedagogisch professionals ook om het belang van buitenspelen te delen met ouders. Tot slot levert de ambassadeur input voor het buitenspeelbeleid. Bij de keuze voor een buitenspeelambassadeur is het belangrijk dat dit een professional is die (veel) affiniteit heeft met buiten en de visie en het beleid doorleeft. Iemand die creatief kan denken en collega’s kan inspireren, met als doel dat het team de inspiratie gaat toepassen in de praktijk, waardoor alle professionals uiteindelijk ambassadeur worden voor het buitenspelen.
Wat merken kinderen en ouders?
De kinderen hebben profijt van een gericht aanbod buiten dat aansluit bij hun speelbehoeftes en initiatieven. Door een gericht aanbod zien we kinderen op de groep meer en gedifferentieerd bewegen. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling en het welbevinden van kinderen. Door de betrokkenheid van de pedagogisch professionals voelen de kinderen zich gehoord en gezien in hun speelbehoeftes. De ouders worden door de pedagogisch professionals geïnformeerd over het belang van buitenspelen en hoe dit bijdraagt aan de ontwikkeling van hun kind. Dit wordt onder meer tijdens de overdracht en middels foto’s gedeeld. Door het delen van foto’s wordt de het gerichte aanbod en de ontwikkeling in beeld gebracht en zo krijgen ouders een duidelijk beeld van hoe ze dit eventueel thuis ook kunnen aanbieden.
Waarom zou je een buitenspeelambassadeur inzetten?
Spelen bevordert de fysieke, cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling – de totale ontwikkeling. In spel verkennen kinderen hun fysieke mogelijkheden, kunnen ze emoties verwerken en gevoelens uiten. Voor jonge kinderen vindt ontwikkeling plaats door concrete ervaringen op te doen: spelen is hun manier van leren. Een rijke buitenspeelomgeving is hierin nodig. Een omgeving waarin ze kunnen ontdekken, pionieren, en risico’s kunnen afwegen. Buiten biedt daarvoor zoveel mogelijkheden!