Praktijkvoorbeeld
Onderwerp: Onderlinge interacties | Publicatiedatum: December 2020

Kern

Elke week maken de pedagogisch medewerkers van de BSO-7+ groep in samenspraak met de kinderen een leuk gevarieerd aanbod. Op deze manier zijn de kinderen betrokken bij het aanbod, hebben zij daar invloed op en kunnen zij aangeven wat zij graag willen doen. 

Programma in overleg met de kinderen

Eens per kwartaal maken we een activiteitenlijst. Samen met de kinderen gaan we in gesprek over mogelijkheden, materialen, binnen- en buitenactiviteiten. Het ene kind roept wat en een ander vult aan. De pm’er  geeft bij het maken van de activiteitenlijst iedereen de beurt én geeft ook ruimte aan het onderlinge positieve gesprek. Zo onstaat er een ‘waslijst’ aan nieuwe activiteiten en activiteiten in de herhaling. Creatieve, sportieve, culinaire, fantasierijke en muzikale activiteiten komen voorbij. 

Mail met programma

Elke week krijgen kinderen per mail een overzicht van de activiteiten die er zijn. Ze herkennen hun eigen inbreng, kunnen plannen maken en zijn al een beetje voorbereid. Er ontstaan namelijk mooie, creatieve en leuke plannen. Nu maar hopen dat corona snel voorbij is, het voorjaar wordt en we weer eens kunnen klimmen in het klimbos, want dat is echt te lang geleden volgens de klimmers onder ons.

Vraag- en antwoordspel

Vandaag staat er een creatieve activiteit op het programma. Kinderen krijgen de vrijheid om mee te doen. Een aantal kinderen wil niet meedoen, ze hebben er geen zin in. Maar wat ze wel willen, dat weten ze eigenlijk ook niet. De pedagogisch professional gaat met hen in gesprek, geeft suggesties en laat het gesprek over aan de kinderen. Al snel is er een idee. Het vraag- en antwoordspel komt ter tafel, de manier om kinderen te laten filosoferen, na te laten denken en onderling in gesprek te gaan over de antwoorden. De pm’er en drie kinderen gaan lekker op de bank ‘hangen’. Een comfortabele houding, uit de buurt van de andere kinderen, de perfecte plek. De kinderen ontwikkelen hun denkkrachten en hebben een open gesprek over allerhande onderwerpen. Samen bedenken ze een vraag voor de pm’er. De onderlinge interactie is positief, kinderen werken samen de vraag uit. Ze beleven plezier aan het bedenken van de vragen, het stimuleert hun creativiteit en er is een rijke onderlinge interactie.

Het is een goed gesprek, kinderen voelen zich veilig genoeg om allerhande vragen te stellen, geven elkaar de beurt en hebben plezier. De pm’er brengt het gesprek op gang en is daarnaast deelnemer en krijgt ook haar portie vragen.

Fotografie: Yvette Vervoort