Praktijkvoorbeeld
Onderwerp: Pedagogische kwaliteit | Publicatiedatum: November 2020

Kern

De pedagogisch medewerkers van de KIDSclub bieden het liefst activiteiten aan die minder voor de hand liggen. Uitdaging, grenzen verkennen, nieuwe ervaringen opdoen en de eigen talenten ontdekken – daar gaat het om bij deze BSO voor oudere kinderen.

Omgeving: ruimte, inrichting, materialen

Niet alleen de aangeboden activiteiten bieden uitdaging en nieuwe ervaringen. Ook de omgeving van de locatie biedt allerlei mogelijkheden die ook gebruikt worden.

Op de locatie zelf zijn niet-alledaagse materialen aanwezig. Zoals houtbranders en glaspennen, pijl-en-boogsets en honkbal-attributen. Want bij de KIDSclub is steeds weer wat nieuws te beleven! 

Programma en aanbod

De oudere kinderen van de BSO kunnen een reeks workshops volgen. Het leuk daarvan is dat de kinderen daarmee ook echt progressie boeken in hun ontwikkeling. Je ziet ze daadwerkelijk groeien in de uitvoering en daarmee ook in hun (zelf)vertrouwen. Bovendien is samen nieuwe dingen leren ook erg waardevol: kinderen geven elkaar tips en moedigen elkaar aan. Een van de activiteiten is freerunning, maar er staan nog veel meer workshops op de rol, zoals muziek en dans.

Freerunning

Bij de workshops Freerunning maken de kinderen gebruik van alles wat hun omgeving te bieden heeft. De instructeur doet voor, legt uit hoe je bepaalde technieken inzet en hoe je bijvoorbeeld weer veilig kunt landen. Dat is zo leuk aan deze straatsport! In de groep blijken echte talenten te zitten, die nu van geen ophouden meer weten en alle dagen lekker buiten zijn om te oefenen en dus zo hun talenten verder uit te bouwen. In Nederland is bewegingsarmoede een serieus probleem. Deze workshops sluiten dus ook goed aan bij de doelstelling van een gezonde kinderopvang voor elk kind. En dan gaan gezondheid en plezier ook nog eens hand in hand! 

Interactievaardigheden

Vakkrachten zijn regelmatig te vinden op de KIDSclub. Waarom? Omdat zij als geen ander hun passie over kunnen brengen. En omdat kinderen niet zomaar een beetje kennismaken met een nieuwe activiteit. Een vakkracht is professioneel in dat wat hij of zij aanbiedt. Kinderen leren dan meteen de goede technieken en hoe ze goed om moeten gaan met materialen, jezelf en de anderen. Zo leer je het dus gelijk op de juiste manier! 

Samenwerking met ouders

Ouders weten heel goed wat hun kinderen meemaken tijdens de BSO. Door het gevarieerde aanbod komen onze BSO kinderen altijd met mooie verhalen thuis.

 

Bron fotografie: SWKGroep Kern Kinderopvang