In november deden 1.639 pedagogisch professionals van 357 verschillende organisaties mee aan de tweede editie van ons kennisspel. Ondanks de drukte en hectiek waar we in de kinderopvang momenteel mee te maken hebben, vonden deze deelnemers twee keer per week een paar minuten om mee te spelen. Zo waren zij op een laagdrempelige manier bezig met de inhoud van het vak. 
 
 
In totaal zijn bijna 5.000 vragen beantwoord. Driekwart van de gebruikers zou het kennisspel aanraden aan een collega. Meer dan 80 procent van de gebruikers denkt dat het kennisspel bijdraagt aan de pedagogische kwaliteit en een even grote groep ziet graag een voortzetting van het kennisspel. Uit de evaluatie blijkt dat - vergeleken met de eerste editie vorig jaar - het enthousiasme van de actieve deelnemers is toegenomen.  De vragen werden dit jaar ook iets moeilijker gevonden, dat was een belangrijk leerpunt van de vorige editie.  
 
Een ‘nacompetitie’ om de winnaars te bepalen  
Maar liefst 38 deelnemers aan het kennisspel wisten alle vragen goed te beantwoorden. Daarom speelden we een ‘nacompetitie’ om de winnaar te bepalen. Deze deelnemers is gevraagd naar het aantal locaties in Nederland voor kinderen van 0 tot 4 jaar (inclusief 2 tot 4 jaar, de peuteropvang), het aantal locaties in Nederland voor kinderen van 4 tot 12 jaar en of het aantal gastouders in Nederland de laatste jaren is afgenomen, gelijk gebleven of toegenomen. De antwoorden: In december van dit jaar waren er 9.188 locaties voor dag- en peuteropvang, 7.815 locaties voor BSO en het aantal gastouders is de laatste jaren afgenomen. Dagelijks werken we in de kinderopvang dus op 17.003 locaties hard aan het nog verder verbeteren van de pedagogische kwaliteit. Het kennisspel kan daarbij een handig laagdrempelig middel zijn.  
 
De winnaars!  
 
Twee deelnemers hadden exact dezelfde antwoorden gegeven in de nacompetitie. Daarom hebben we twee winnaars. En hoewel meedoen belangrijker is dan winnen, wonnen zij niet 1 maar 2 prijzen! In 2023 nemen zij kosteloos deel aan een van onze activiteiten: een pedagogisch practicum of een webinar. Ook  mogen zij een boek uitkiezen van onze lijst lees- en luistertips: https://expertisecentrumkinderopvang.nl/actueel/boekentips
 
Iedereen bedankt voor het meespelen en van harte gefeliciteerd met de prijs: 
 
Barbara Gelens, Kober 
 
Mieke van den Berg, Kinderopvang Djoy 
 
Met veel dank aan Ed Buitenhek voor de antwoorden op de vragen uit de nacompetitie!