Première mini-documentaire 'Buitenbaby's' tijdens het congres Wetenschap onmoet Praktijk op 26 september. Het is voor de gemiddelde Nederlandse baby niet vanzelfsprekend om elke dag even buiten te zijn, en de meeste kinderen in Nederland groeien op met een ‘natuurtekort’. 

 

Dit kan en mag anders, vinden de onderzoekers van het lectoraat 'Natuur & Ontwikkeling Kind' (Hogeschool Leiden). Ze pleiten voor buitenbaby’s op grond van hun eigen onderzoek en onderzoek wereldwijd. Ze nemen je dan ook graag mee in de wereld van de buitenbaby. De kinderopvangcentra uit deze mini-documentaire ervaren dagelijks de waarde van het buiten zijn met baby’s. Er is een fijne plaats, waar hun baby’s vrij kunnen rondkruipen en allerlei ervaringen kunnen opdoen.

Buiten is er van alles te ontdekken: heel jonge kinderen leren de wereld en hun eigen lichaam kennen door te proeven, kijken, luisteren, voelen en ruiken. Op kinderopvangcentra met een groenere en grotere buitenruimte gaan kinderen dan ook meer bewegen, meer spelen en ervaren ze meer plezier. Het buitenzijn vermindert stress en nodigt uit tot aandacht en concentratie, en dat bevordert weer het leren en ontwikkelen. Ook slapen baby’s buiten langer, en vinden hun ouders hen hierna actiever en blijer overkomen. Ervaringen van pedagogisch professionals leren dat met name baby’s die gevoelig zijn voor prikkels buiten rustiger worden, waardoor ze bijvoorbeeld opeens een stuk beter de fles drinken. Deze minidocumentaire neemt je mee in de wereld van de ‘buitenbaby’s. Welke waarde herken jij in het buitenzijn voor jonge kinderen?

film poster buitenbabys

Mara van Dijk; regie, camera, montage.
Janneke Hagenaar; concept en productie