Blogs
De Blogs geven een kijkje in de keuken van het Expertisecentrum. Wat gebeurt er bij de Ontwikkelteams?
Hoe gebruiken deelnemers aan de Ontwikkelteams en de Kenniskringen de ervaringen en kennis die zij
opdoen in hun eigen organisatie?

Wat maakt een goede kinderopvang? Rosanne Sluiter promoveerde op deze vraag. Haar belangrijkste bevinding: een sterke relatie tussen kind en professional is waardevol voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.

Tijdens een reis door Nieuw-Zeeland stuitte Marieke op een vacature van het Expertisecentrum Kinderopvang. Ze dacht meteen: deze baan is mij op het lijf geschreven. En het bleek een match. Afgelopen maand is ze begonnen.

Bij de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker van Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk zoeken ze voortdurend naar manieren om het onderwijs en de beroepspraktijk nog beter te verbinden.

Het kan natuurlijk gebeuren dat een kind boos op je is. Dat is helemaal niet erg, het hoort erbij. Maar het is wel belangrijk dat je het snel weer goedmaakt, zegt onderzoeker Debora Roorda van de Universiteit van Amsterdam.

Bij veel kinderopvangorganisaties werken de facilitair managers en pedagogisch professionals grotendeels langs elkaar heen. Dat is onhandig, zegt Patricia Peters. Als facilitair manager bij Humankind (kinderopvang en -ontwikkeling) probeert zij deze kloof juist te dichten.

Toen Miriam Gerritsen (37) voor het eerst een mogelijke locatie voor haar zoontje Tobias bezocht, was ze meteen verkocht. Op deze kinderopvang spelen natuur, dieren en buiten zijn een belangrijke rol in het dagprogramma.

Kinderopvang Plateau heeft nu een jaar gewerkt met zelfevaluatie-instrument Pedagogische praktijk in Beeld (PiB). Stephany Kerssies, beleidsmedewerker bij Plateau, vertelt over de successen, uitdagingen en geleerde lessen.

Afgelopen oktober kreeg Femke Schuurman (36) haar eerste kind: Maeve. Toen Femke zelf als pedagogisch professional begon, dacht ze dat ze haar eigen kinderen niet naar de kinderopvang zou brengen. Maar nu is ze juist heel enthousiast.

Hogescholen en universiteiten doen onderzoek en dat levert razend interessante conclusies op. Dat is niet altijd makkelijk (terug) te vinden. En de onderzoekers hebben onderling nauwelijks contact. "Hier valt nog een wereld te winnen", zegt Yvette Vervoort, directeur Expertisecentrum Kinderopvang.

Monique Dongelmans, bestuurder van kinderopvang Mundo, wil kinderen het allerbeste bieden. Hoe gebruikt ze het Expertisecentrum hierbij? Wat zouden certificaten hieraan kunnen toevoegen? Waarom heeft Mundo afscheid genomen van zzp’ers? Ze vertelt openhartig.

Het neefje van Larisa Wiegant, grafisch vormgever van het Expertisecentrum, ging naar een kinderopvang in de Verenigde Staten. Een van de beste organisaties in Washington D.C. Vooral de manier waarop de professionals samenwerken met ouders, maakte indruk.

De basis van goede kinderopvang is een sterke relatie tussen kind en professional, zegt pedagogisch coach Morwenna Wijtvliet. In dit interview legt ze uit hoe je dat als professional voor elkaar krijgt – óók wanneer het moeizaam lijkt te gaan.

Ans Vermeulen is coach. Onder andere voor professionals in de kinderopvang. Ze pleit voor betere samenwerking met de ouders. ‘De wereld van kinderen wordt vollediger en completer als de volwassenen die zich met hen bemoeien, één team vormen.’

Zeina Bassa is consultant bij VeiligheidNL. Haar specialisme is kinderveiligheid in de kinderopvang. In dit interview vertelt Zeina wat wij kunnen doen om kinderen te beschermen waar nodig en te versterken waar mogelijk.

Marijke Bos werkt bij Stichting Lezen, een organisatie die zich richt op leesbevordering – óók in de kinderopvang. We gaan met Marijke in gesprek over haar specialisme: voorlezen aan kinderen van nul tot zes jaar.

Na een succesvolle pilot heeft Nummereen Kinderopvang de knoop doorgehakt. Vanaf dit jaar wordt zelfevaluatie-instrument Pedagogische Praktijk in Beeld (PiB) toegepast op alle groepen. Beleidsmedewerker Lieke van Beek legt uit waarom het zo bevalt.

Danielle van Gils won het Kennisspel van november 2024, waarbij deelnemers per mail leuke en leerzame vragen ontvangen over de kinderopvang. Als je naar haar luistert, begrijp je waaróm ze heeft gewonnen. Ze is enorm leergierig.

Door alle drukte op de groep kun je als pedagogisch professional nog weleens denken: dat verzorgingsmoment doeik even snel. Maar dat is

Wietske van Gurp is toezichthouder kinderopvang bij de GGD in Amsterdam. Inmiddels al tien jaar. Dat maakt haar de aangewezen persoon om ons te vertellen hoe de GGD kijkt naar risicovol spel.

Iedereen heeft een eigen cultuur, zegt Dania Jawad, pedagogisch beleidsmedewerker en (VE-)coach bij kinderopvangorganisatie Quadrant Kindercentra. Om misverstanden met kinderen, ouders en collega’s te voorkomen, is het handig om je hiervan bewust te zijn.

Dave en zijn vriendin verwachten een dochter. In het eerste deel van deze serienam hij ons mee in hun besluit om voor kinderopvang te kiezen. Nu brengt hij verslag uit van hun zoektocht naar de juiste locatie.

Dagmar Kuus wil als voorleesconsulent zoveel mogelijk kinderen, ouders en pedagogisch professionals aan het lezen te krijgen. Daarover gaan we met haar in gesprek. Ook bespreken we haar bijzondere ‘carrièrepad’ tot nu toe.

Ouders met vragen over de kinderopvang kunnen altijd bij BOinK terecht. Deze belangenvereniging bestaat al dertig jaar. Bernadette ter Steege, zelf al twintig jaar werkzaam bij BOinK, legt uit waarom ouders hier behoefte aan hebben.