Sinds twee jaar doe ik mee aan het Kennisspel. Ik ben eigenlijk altijd bezig met het vergroten van mijn kennis en ik houd ervan om dit op verschillende manieren te doen. 

Een ‘testje’ met vragen invullen vind ik heel leuk, dus het Kennisspel is de perfecte manier. In deze blog vertel ik jullie meer over mijn ervaring met het spel.

Het fijne aan het Kennisspel is dat je de vragen automatisch voorgeschoteld krijgt in je mailbox. Ook zijn het steeds korte vragen, die je gemakkelijk beantwoordt terwijl je je mail checkt. Lekker laagdrempelig, daar houd ik wel van.

Een mooie bijkomstigheid is dat de juiste antwoorden meteen gegeven worden, mét uitleg. Je steekt er dus direct iets van op! De uitleg is altijd positief geformuleerd, bijvoorbeeld wat de beste interventie is en waarom. Dat werkt motiverend, in plaats van dat je leest waarom een antwoord ‘fout’ is. Ook kun je een prijs winnen door de meeste punten te verzamelen. Wie wil dat nou niet?

De vragen en antwoorden van het spel zijn goed doordacht. Soms dacht ik tijdens het invullen ‘dat is toch logisch’, maar dat zal niet voor iedereen het geval zijn. Er zaten ook ingewikkelder vragen tussen en vooral die vond ik leuk. Ik houd namelijk wel van een uitdaging! Het is fijn dat er veel van de context beschreven wordt, want die context is juist zo van invloed op je interventie. Kortom: het Kennisspel is uitdagend genoeg voor iedereen, welke functie je ook hebt. Aangezien ik met peuters werk, vond ik de vragen die daar betrekking op hadden natuurlijk het meest interessant 😉

Het doel van het Kennisspel is om de dialoog over de pedagogische kwaliteit van kinderopvang op gang te brengen met collega’s en ouders. Dat is een mooi doel, want door het gesprek aan te gaan met je team en/of met ouders, leer je zelf ook. Het kan leiden tot nieuwe inzichten en misschien zelfs tot een heroverwogen aanpak.

Tot slot zei ik het al eerder: je maakt met dit spel ook kans op een leuke prijs (een boek van de leeslijst van het Expertisecentrum). Vorig jaar heb ik gewonnen😊! Ik heb gekozen voor het boek ‘Begrijpen met je handen’. Dit boek geeft op aansprekende wijze weer hoe we met creativiteit kunnen omgaan en ik gebruik het als extra inspiratie voor mezelf en collega’s.

Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering. Zo zou het bijvoorbeeld mooi zijn als er iets bedacht wordt om het onderling bespreken van de onderwerpen (de dialoog) meer te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan het uitreiken van een ‘teamprijs’. Of een app waarmee je het spel speelt en op één plek over een vraag en antwoord met elkaar in gesprek kunt gaan.Al met al kan ik iedereen aanraden om het Kennisspel te spelen. Je leert eenvoudig, snel en op een leuke manier bij over de pedagogische kwaliteit van kinderopvang. Dus… zie ik je in maart als deelnemer?!

Door: Mieke Gerrits, pedagogisch medewerker, kinderopvang KindRijk in Ede

Aanmelden

Wil jij meedoen aan het Kennisspel? Maak dan een account aan via de website en speel mee. Ben je geregistreerd als pedagogisch (beleids)medewerker/coach, gastouder(-bureau), of leidinggevende? Dan speel je automatisch mee. Een week voor de start ontvang je een reminder met een korte uitleg. Vraag ook jouw collega’s om ook mee te doen, zodat jullie samen jullie kennis vergroten. Stuur deze link door zodat zij zich kunnen aanmelden: https://expertisecentrumkinderopvang.nl/registreren.

Blijf of de hoogte van het laatste nieuws via onze berichten

 

Bekijk de boekentips