Samenwerken aan  
pedagogische kwaliteit

Ik doe mee!

 

 

Wij zijn er voor

pedagogisch coaches pedagogisch professionals bestuurders gastouders studenten ouders

 

Buiten voeden in een ‘buitenstoel’

Bij een van de kindcentra van Komkids is recent een ‘buitenstoel’ aangeschaft, waardoor baby’s nu dagelijks minimaal één keer buiten hun fles kunnen krijgen. Dit biedt niet alleen de baby’s een fijne, rustgevende ervaring in de buitenlucht, maar geeft ook de pedagogisch professional een prettige, vaste zitplek om dit moment comfortabel en ontspannen te begeleiden. Doordat deze routine inmiddels een vaste plek in het dagprogramma heeft gekregen, wordt buiten zijn een vanzelfsprekend onderdeel van de dag

De baby’s spelen iedere dag buiten

Naast het voedmoment spelen de baby’s ook elke dag buiten. Voor de jongste kinderen die nog niet mobiel zijn, is er een vaste, veilige plek waar ze kunnen liggen en de buitenwereld kunnen ervaren. Zodra ze in staat zijn om zelf het ‘hobbeltje’ over te kruipen, krijgen ze de ruimte om zelfstandig op ontdekkingstocht te gaan. Ze scharrelen over het plein, vinden hun weg naar de zandbak en verkennen de natuurlijke elementen in de omgeving, zoals aarde en blaadjes – en soms proeven ze deze ook!

De oudere kinderen gaan buiten het kindcentrum op avontuur

Een terugkerend dilemma is de drukte op het plein, met alle spelende kinderen. Dit kan vooral voor de jongste kinderen intens zijn. De laatste tijd trekken de oudere kinderen er daarom vaker met een of meerdere pedagogisch professionals op uit om buiten het kindcentrum een stuk te wandelen. Dit zorgt voor een rustiger plein voor de baby's en tegelijkertijd voor een rijke leerervaring voor de oudere kinderen. Zij krijgen de kans om de wijk te verkennen, nieuwe plekken te ontdekken en hun motorische vaardigheden op een uitdagendere manier te oefenen.

Waardevol voor kinderen, ouders en professionals

Voor de professionals biedt het werken met jonge kinderen in de buitenlucht veel voordelen. Buiten zijn draagt bij aan een ontspannen sfeer en geeft ruimte om te observeren hoe kinderen zich bewegen, ontdekken en interacteren met hun omgeving. De natuurlijke speelomgeving stimuleert nieuwsgierigheid en zelfstandigheid, terwijl de dagelijkse buitenmomenten structuur en rust in het dagprogramma brengen. Daarnaast maakt het buiten zijn gesprekken met ouders over spelontwikkeling en risicovol spel vanzelfsprekender. Doordat we bewust bezig zijn met beweegadviezen en de stappen in motorische ontwikkeling, kunnen we ouders beter meenemen in waarom bepaalde uitdagingen belangrijk zijn, wat een gezonde mate van risico is, en hoe we dit op een verantwoorde manier aanbieden. Door deze aanpak wordt buiten zijn niet alleen een verrijking voor de kinderen, maar ook een waardevolle en inspirerende werkwijze voor professionals!