Samenwerken aan  
pedagogische kwaliteit

Ik doe mee!

 

 

Wij zijn er voor

pedagogisch coaches pedagogisch professionals bestuurders gastouders studenten ouders

 

In dit praktijkvoorbeeld beschrijven we hoe een baby kennismaakt met gras. We noemen de baby Kay. De eerste ervaring met gras is een bijzondere mijlpaal in de natuurlijke ontwikkeling van een baby. Kay, de kleine ontdekkingsreiziger uit dit voorbeeld, is geboren in september. Daardoor heeft hij de herfst en winter doorgebracht in een wereld met weinig zon en veel tijd binnenshuis of beschut in de kinderwagen en het buitenbedje. De koude, grijze dagen boden slechts beperkte buitenervaringen, waardoor de natuur nog een onbekende speelruimte voor hem was. Maar nu, bijna zes maanden oud en met de lente die haar eerste zachte dagen brengt, heeft Kay zijn weg gevonden naar een nieuw zintuiglijk avontuur: gras.

Naar buiten!

Liggend op zijn buik, een vaardigheid die Kay de afgelopen maanden steeds beter onder de knie kreeg, bevindt hij zich voor het eerst midden in de natuur. Niet langer als toeschouwer, maar als deelnemer. Zijn handjes grijpen naar de groene sprieten, knijpen er zachtjes in, laten ze weer los en herhalen de beweging. De ervaring is complexer dan die op het eerste gezicht lijkt: hij voelt de structuur - de zachtheid van vers gras, de stevigheid van de wortels in de grond, de kleine verschillen tussen droge en vochtige sprietjes. Hij ruikt de geur van aarde en frisse lentelucht. Hij kijkt aandachtig naar de bewegende blaadjes aan de bomen en het spel van licht en schaduw. En, zoals een baby alles ontdekt, brengt hij het gras uiteindelijk naar zijn mond om ook die sensatie te verkennen. Rondom Kay spelen vier grotere kinderen. Ze rennen, springen, lachen - hun bewegingen en geluiden vormen een dynamische achtergrond. Maar voor Kay bestaat de wereld op dit moment uit een paar vierkante decimeters gras. De natuur biedt hem niet alleen een rijke bron van prikkels, maar ook een kalme, veilige ruimte om op zijn eigen tempo te ontdekken.

Waarom gaan wij naar buiten?

Buiten zijn en direct contact hebben met natuurlijke materialen stimuleert de sensomotorische ontwikkeling van een baby op unieke wijze. De natuur biedt een ongefilterde, pure ervaring van texturen, geuren en geluiden, die binnenshuis nauwelijks te evenaren is. Bovendien ondersteunt de natuur de ontwikkeling van fijne en grove motoriek: het reiken naar gras, het balanceren op de buik, het volgen van bewegende elementen met de ogen. Zelfs het verschil in temperatuur - de koele grond, de warme zonnestralen op de huid - draagt bij aan de prikkelverwerking en lichaamsbewustzijn.

Van kennismaken met gras tot een diepe verbinding met de natuur

De eerste graservaring van Kay is meer dan alleen een kort moment van verwondering. Het is de start van een verbinding met de natuur. Het opent een wereld waarin ontdekken en leren hand in hand gaan met de rust en eenvoud die de buitenruimte biedt. Met de lente voor de deur zullen er nog vele van deze momenten volgen – blote voetjes in het gras, handjes die door zand woelen, de eerste ontmoeting met een ritselende boom of een zacht briesje door het haar. De natuur is een perfecte ontwikkelruimte, ook voor de allerkleinsten. Dit eerste contact met gras is een herinnering aan hoe waardevol en essentieel de natuur is in de vroege jaren van een kind - een plek om te groeien, te voelen, te beleven en te verwonderen.