Praktijkvoorbeelden
Tools
Bronnen
Lees- en luistertips
Activiteiten
Blogs
Berichten
Overige informatie

Sinds kort is onze gloednieuwe podcast ‘’Hoe dan?! In de kinderopvang.’’ te beluisteren via Spotify en Apple podcast. Iedere aflevering gaat een onderzoeker van het Expertisecentrum Kinderopvang in gesprek met een professional uit de branche over een actueel onderwerp. Ze vertalen de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, direct toepasbaar voor jou als pedagogisch professional.

De podcast van, voor en mét de sector

Deze podcast is voor iedereen die werkzaam is in de kinderopvang of geïnteresseerd is in het vak. Elke maand bespreekt onze host Elisa Somsen (pedagoog bij Kindergarden) samen met een onderzoeker van het Expertisecentrum Kinderopvang en een collega uit de branche een onderwerp uit de kinderopvang. Daarnaast behandelen we vragen die zijn ingebracht door luisteraars. Want deze podcast is van, voor en mét de sector. Heb jij een vraag of een leuke suggestie voor onze experts? Stuur dan een mailtje naar:

 EK podcast Hoe dan thumbnail 800px

 

 

Luister hier alle podcastafleveringen van 'Hoe dan in de kinderopvang' of beluister ze direct via Spotify of Apple Music

006 | 6 NOVEMBER 2023

Podcast: Duurzaamheidspedagogiek: natuurbeleving voor kinderen (2/2)

Te gast in deze podcast: Marian Joven & Marielle Hettinga

Dit is de 2e aflevering binnen het tweeluik rondom het thema: duurzaamheidspedagogiek. We staan voor uitdagingen als het gaat om onze omgang met de aarde. Hoe kunnen we als kinderopvang een bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Zorg samen voor de plantjes, organiseer een speelgoed-ruilmiddag, of ruim samen zwerfafval op. Zo leer je kinderen spelenderwijs zorgen voor de aarde. Deze podcast zit boordevol tips voor pedagogisch professionals om duurzaamheid en bewustzijn hierover onder kinderen te stimuleren. Luister mee en laat je inspireren!

 

 

 

 

005 | 2 OKTOBER 2023

Podcast: Duurzaamheidspedagogiek: natuurbeleving voor kinderen (1/2)

Te gast in deze podcast: Marian Joven & Marielle Hettinga

Deze aflevering is de 1e aflevering van het tweeluik rondom het thema: duurzaamheidspedagogiek. Duurzaamheidspedagogiek is een uitwerking van de pedagogische basisdoelen, waarbij verwondering over en zorg voor de aarde centraal staat. Pedagogisch professionals kunnen kinderen leren voor hun omgeving en de aarde te zorgen. Een belangrijk thema dus, zeker gezien de huidige uitdagingen als het gaat om onze omgang met de aarde.

 

004 | 5 SEPTEMBER 2023

Podcast: Kijken naar de inrichting van de groep

Te gast in deze podcast: Dr. Ine van Liempd & Laura Hoogcarspel

Een fijne omgeving ondersteunt de pedagogisch medewerker (PM’er) in het werk, en helpt kinderen te onderzoeken en zich te ontwikkelen. Erg belangrijk dus! In deze podcast bespreken we hoe je een ruimte inricht zodat kinderen optimaal ontwikkelen. We gaan in op materialen, hoe jij als PM’er een ruimte speelklaar maakt en hoe het zit met opruimen op de groep (spoiler alert: dat hoeft dus echt niet zo vaak!). Genoeg praktische tips om direct mee aan de slag te gaan! Luister je mee?

 

 

003 | 2 OKTOBER 2023

Podcast: Op afstand de onderlinge interacties begeleiden

Te gast in deze podcast zijn: Dr. Frans Hiddink & Carlinda Fuselier

Je kent vast de zes interactievaardigheden van Marianne Riksen-Walraven. Vandaag bespreken we hier één van: het begeleiden van interacties. Vaak wordt dit genoemd als een van de moeilijkste vaardigheden om in te zetten op de groep. Hoe kun je als pedagogisch professional positieve interacties tussen kinderen nu faciliteren? In deze aflevering geven we je tips!

002 | 1 JUNI 2023

Podcast: Elk kind een stem door kinderparticipatie

Te gast in deze podcast zijn: Christel Eijkholt en Junis Hijazi

Onze gasten bespreken samen met host Elisa Somsen wat is opgevallen in de media deze maand op het gebied van pedagogiek. Daarna stappen we over op het hoofdthema van deze aflevering: inspraak van kinderen door kinderparticipatie, waardoor elk kind een stem krijgt op de groep. In gesprek geven we je ook meteen een aantal praktische tips.

 

001 | 2 MEI 2023

Podcast: Meer ‘Ja’en minder ‘Nee’ op de groep

Te gast in deze podcast zijn: Dr. Cathy van Tuijl en Nicole Honig - Spaan

Samen met host Elisa Somsen bespreken onze gasten wat is opgevallen in de media op het gebied van pedagogiek. Daarna stappen we over op het hoofdthema van deze aflevering: het begrenzen van gedrag van kinderen. Want hoe doe je dat nu als pedagogisch professional: op een liefdevolle manier gedrag begrenzen? Tijd om deze vraag te beantwoorden, en uiteraard geven we je praktische tips.

TRAILER 

Trailer: Hoe dan in de kinderopvang?

Hoe dan in de kinderopvang? is de educatieve, maar vooral inspirerende podcast voor iedereen die werkzaam is in de kinderopvang of geïnteresseerd is in het vak. Deze podcast is een initiatief van het Expertisecentrum kinderopvang en kinderopvangorganisatie Kindergarden. Elke maand bespreekt Elisa Somsen met een wetenschapper en een collega uit het vak een onderwerp uit de kinderopvang. Samen vertalen we de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, zodat jij als pedagogisch professional een bijdrage kan leveren aan de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.

Expertisecentrum Kinderopvang werkt samen met de sector in het belang van het zich ontwikkelende kind.

Dus doe mee en investeer mee!

Voor de brede ontwikkeling
van kind én branche

JA, ik doe mee! meer info over het investeren

investeren in kinderopvang