Praktijkvoorbeelden
Tools
Bronnen
Lees- en luistertips
Activiteiten
Blogs
Berichten
Overige informatie

Liesbeth Zijderveld, pedagogisch medewerker, CKO Kleurrijk

In de zomervakantie hebben wij met de BSO hutten gebouwd. Kinderen mochten zelf aan de slag met hamers, spijkers en een zaag. Uitdagend spelen is belangrijk voor een kind!

Op onze christelijke BSO Kleurrijk in Dronten organiseren we in de zomervakantie een leuke buitenactiviteit: hutten bouwen! Al wekenlang bouwen onze BSO-kinderen op maandag- en dinsdagmiddag hutten. Soms blijven er ook ouders bij, zodat ze samen met hun kind kunnen bouwen.

Bouwmateriaal

Voor we met de activiteit starten, maken we het plein gereed. We leggen er allerlei soorten bouwmateriaal neer: pallets, spijkers, hamers, zagen en stof om vlaggen mee te maken. Er staan al wat hutten op het plein, want die blijven aan het einde van een bouwdag altijd staan. Zo kunnen kinderen de volgende keer verder met hun hut. Maar er is ook nog voldoende ruimte voor meer hutten.

Instructie en dan… bouwen maar!

Elke maandag- en dinsdagmiddag om 13.00 uur starten we. De kinderen die nieuw zijn, krijgen eerst een instructie: wat gaan we doen en waar vind je alle materialen? En dan gaan we beginnen. Kinderen schuiven met pallets. Sommige kinderen werken samen, andere maken liever hun eigen hut. Wil je een grotere hut? Dan moet je de pallets aan elkaar timmeren. En dat gebeurt dus ook regelmatig.

Begeleiding

Als pedagogisch medewerkers lopen we rond op het plein. Waar nodig helpen we. Dit is het eerste jaar dat we dit organiseren. Leuk is dat het project kleinschalig is, zodat we de kinderen veel individuele aandacht kunnen geven. Dat past bij de werkwijze van onze BSO.

Risicovol spel is belangrijk

Timmeren en zagen klinkt spannend, maar we zijn niet bang dat er wat gebeurt. Uitdagend spelen is belangrijk voor kinderen. Ze weten allemaal hoe ze met het gereedschap om moeten gaan. Als ze even vastlopen, bieden wij hen handvatten. En als er iets gebeurt, leren ze daarvan. We hebben genoeg pleisters!