De lees- en luistertips zijn aanbevelingen die gedaan zijn door mensen uit de praktijk.
Dit zijn de boeken, podcasts en onderzoeken die je moet lezen, want...


011 | 06 November 2022
Trapsgewijs
H. Bijl- van Gelder en T. Wally, 2019
De tip van Cathy van Tuijl, lector gedrag- en leerproblemen Saxion Hogeschool en universitair docent Universiteit Utrecht
Dit boek moet je lezen en gebruiken want, het geeft praktische handvatten voor het omgaan met drie typen veel voorkomend opvallend gedrag: druk, opstandig en teruggetrokken gedrag.

010 | 07 Oktober 2021
Muziekkwartier
Félice van der Sande, 2018
De tip van Dineke Hunse, Hamertje-tik Groningen
Dit boek moet je lezen want, het is een superpraktische handleiding voor degene die door middel van muzikale activiteiten de brede ontwikkeling van jonge kindern (0 - 4 jr.) wil stimuleren.

009 | 29 September 2021
Begrijpen met je handen
Sabine Plamper, Annet Weterings, 2012
De tip van Millie Warradijn, KiT KinderopvangTrainingen
Dit boek moet je lezen, maar vooral ook gaan gebruiken. Het boek laat je zien hoe je vorm kunt geven aan het eigen creatieve proces van kinderen. Geen voorbedachte werkjes of kleurplaten meer, kinderen kunnen zelf creëren!
Het boek geeft je genoeg handreikingen om kinderen een rijke omgeving aan te bieden, en hen te begeleiden in hun eigen proces.

008 | 26 Augustus 2021
Met je billen in het zand
Elise Peters, Dieuwke Hovinga, 2016
De tip van Gerdi Hartgerink, KindeRdam

007 | 24 Augustus 2021
Podcast 'Opgejaagd'
Podcastluisteren.nl
De tip van Martine van der Pluijm, onderzoeker ontwikkelteam samenwerking met ouders
Deze Podcast moet je luisteren, omdat het ons helpt kritisch na te denken over de vraag hoe we als samenleving samen met ouders kinderen willen begeleiden in hun ontwikkeling en welke rol dat vraagt van ieder. Klik hier om de podcast te beluisteren.

006 | 10 December 2020
Handleiding video interactiebegeleiding in de kinderopvang
Marij Eliëns, Josette Hoex, Monique Konings, Wilma Schepers & Annemiek Galesloot , 2017
De tip van Tineke Dijkstra, Kinderopvang Friesland
Dit boek moet je lezen want, op pg 69 tot en met 103 staat het principe van basiscommunicatie als inspiratiebron voor interactie heel helder uitgelegd.

005 | 30 September 2020
Het kind centraal in de kinderopvang
Manja Haze, 2012
De tip van Georgette Boehmer, Wonderland Kinderopvang
Dit boek moet je lezen want, er is in beschreven hoe je vanuit respect en contact met kinderen kunt omgaan in de kinderopvang. Er staan heldere voorbeelden in van hoe je situaties zo kunt vormgeven dat er meer ruimte is voor de autonomie van het kind.

004 | 24 September 2020
52 thema's waar je als professional in de kinderopvang over na kan denken
Annemiek Waage en Marieke Grijpink
De tip van Elise Rip, Kinderdagverblijf De Regenboog
Dit boek moet je lezen want, het is een klapper met 52 thema's als inspiratie. Als pedagogisch coach stuur ik elke week een thema naar de pedagogisch medewerkers en daar wordt heel enthousiast op gereageerd. De thema's zijn herkenbaar en met humor geschreven.

003 | 05 September 2020
Interactievaardigheden. Een kindvolgende benadering
Anneke Strik en Jacqueline Schoemaker, 2018
De tip van Joke Schreuder, Solidoe Kinderopvang
Dit boek moet je lezen want, in dit boek worden de zes interactievaardigheden op een heldere en laagdrempelige manier beschreven. Waarbij er voortdurend een verbinding wordt gelegd tussen theorie en praktijk. In boek staan ook veel praktijkvoorbeelden voor verschillende leeftijdsgroepen.

002 | 05 September 2020
Leidinggeven vanuit interactievaardigheden
Marleen Kerstens, 2018
De tip van Els Koldenhof, Pedagoog/Pedagogisch beleidsadviseur DAK kindercentra
Dit boek moet je lezen want, dit boek is vooral een praktisch oefenboek als je wilt coachen op de interactievaardigheden. De reflectievragen en voorbeelden helpen je om samen met de pm-ers op verschillende manieren en niveaus te werken aan de pedagogische kwaliteit.

001 | 24 Augustus 2020
Pedagogiek in de vingers
Inge van Rijn, 2020
De tip van Ellen Quakernaat, ontwikkelteam onderlinge interacties
Dit boek moet je lezen want, het is een boek met herkenbare situaties uit de kinderopvang. De gesprekken die de coach voert zijn duidelijk en helder beschreven. Je vliegt door het boek heen. De voorbeelden en bijpassende theorie kunnen goed als hulpmiddel gelden voor pedagogisch coaches, maar ook voor leidinggevenden die begeleidingsgesprekken voeren met pedagogisch medewerkers. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal opdrachten die je zelf ook in zou kunnen zetten. Echt de moeite waard!