Pedagogisch Practicum: Buitenbaby's

Pedagogisch Practicum: Buitenbaby's

Het is voor de gemiddelde Nederlandse baby niet vanzelfsprekend om elke dag even buiten te zijn. De meeste kinderen in Nederland groeien op met een ‘natuurtekort’. Dit kan en mag anders. Janneke Hagenaar en Mara van Dijk verbonden aan lectoraat Hogeschool Leiden, lichten het hoe, wat en waarom van de buitenbaby’s toe.

Programma

In de ochtend kijken we de documentaire Buitenbaby’s met twee kijkvragen. Janneke presenteert het onderzoek van ZonMW pedagogisch gebruik van de buitenruimte en maakt de koppeling naar pedagogische concepten en de autonomie van de jongste kinderen.

Na de lunch bekijken we vanuit het perspectief van de pedagogische concepten nog een keer de documentaire en gaan we aan het werk met het werkboekje dat bij de documentaire is gemaakt.

Het werkboekje krijg je mee en je maakt zelf de eerste aanzet voor een plan van aanpak voor jouw eigen locatie/organisatie. En deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.

Buiten is er van alles te ontdekken: heel jonge kinderen leren de wereld en hun eigen lichaam kennen door te proeven, kijken, luisteren, voelen en ruiken. Bij kinderopvangcentra met een groenere en grotere buitenruimte gaan kinderen dan ook meer bewegen, meer spelen en ervaren ze meer plezier.

De groene buitenruimte bevordert het welzijn van het jonge kind (0-4 jaar) en zijn/haar persoonlijke competenties. In het onderzoek van ZonMW is het welzijn van kinderen op locaties met groene buitenruimten en professionals die traject hebben doorlopen dat gericht is op het buiten zijn vergeleken met het welzijn van kinderen op locaties die niet zo’n traject hebben gehad.

Voor wie?

Voor pedagogisch coaches/beleidsmedewerkers ddie er voor willen zorgen dat de baby’s meer naar buiten gaan en bewegen.

Hoe werkt een pedagogisch practicum?

Een pedagogisch practicum geeft pedagogisch coaches/beleidsmedewerkers de mogelijkheid om in één middag kennis te maken met een ‘tool’. Die tool is zo concreet en praktisch dat zij die meteen de volgende dag kunnen toepassen in hun eigen praktijk.

Wat is het resultaat van deelname?

Na de lunch gebruiken we het werkboekje dat bij de documentaire is gemaakt om de vertaling te maken naar de eigen praktijk.

Wanneer, hoe lang en kosten?

Het pedagogisch practicum is in Utrecht, de locatie is dichtbij Utrecht Centraal, op donderdag 30 januari 2025 van 10.30 tot 15.30 uur en kost € 190,= per persoon, inclusief btw en inclusief lunch.

Deelnemers van organisaties die zijn aangesloten bij het Expertisecentrum Kinderopvang krijgen 30% korting. Kijk hier https://expertisecentrumkinderopvang.nl/relaties/investeerders of jouw organisatie is aangesloten.

Inschrijven kan via de website tot uiterlijk 26 januari 2025. Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal deelnemers is beperkt!

Meer informatie?

Klik hier voor de algemene voorwaarden van het Expertisecentrum Kinderopvang.

Activiteiten-informatie

Startdatum 30-01-2025 10:30
Einddatum 30-01-2025 15:30
Sluitingsdatum 26-01-2025 23:00
Prijs per persoon 190,- per persoon inclusief btw, inclusief lunch
Location Utrecht

Locatie-informatie - Utrecht

De exacte locatie wordt later bekend gemaakt. 

Locatiekaart