Praktijkvoorbeelden
Tools
Bronnen
Lees- en luistertips
Activiteiten
Blogs
Berichten
Overige informatie

Pedagogisch Practicum: oudere kinderen in de BSO

Pedagogisch Practicum: oudere kinderen in de BSO
Het theoretische deel van dit practicum bestaat uit de presentatie van de verschillende typen BSO zoals die door Ruben Fukkink en Marianne Boogaard in een publicatie uit 2020 zijn beschreven. Als inspiratie is er een toelichting op 8 concepten waarmee bso’s zich profileren.  
 
De deelnemers gaan in kleine groepjes aan het werk met: 
  • Herken je jouw eigen bso in één van de typen bso? 
  • Welk concept biedt volgens jou kansen? 
  • De invulling van de pijlers programma en activiteitenaanbod + programma voor oudere kinderen op de BSO. 
  • Het maken van een begin van een actieplan. 
Binnen de kinderopvangsector staat de potentie van BSO niet ter discussie. Maar vraag een buitenstaander eens naar zijn of haar beeld van BSO? Dan zul je vaak horen dat kinderen na school naar de buitenschoolse opvang gaan, daar wat eten en drinken, vervolgens spelen en dan opgehaald worden. Een iets meer ingevoerde buitenstaander weet nog te vertellen dat kinderen in de vakantie de hele dag naar de BSO gaan en dat er dan een vakantieprogramma met activiteiten is. 
 
In het manifest Veranker de unieke expertise van de kinderopvang uit juni 2019 onderstreept de sector de rol van kinderopvang bij de ontwikkeling van het jonge kind (0-6-jaar) en bij de brede talentontwikkeling van het oudere kind (6-12 jaar). Er wordt dus wel iets verwacht van BSO. Een verwachting die vaak in tegenspraak is met het beeld dat buitenstaanders van BSO hebben. 
 
Voor wie?
Voor pedagogisch coaches/beleidsmedewerkers die hun bso voor de oudere kinderen zo aantrekkelijk willen houden/maken, dat zij bij de bso blijven totdat zij naar het voortgezet onderwijs gaan. 
 
Wat is het resultaat van deelname? 
Je hebt een concrete eerste stap geformuleerd om de bso aantrekkelijker te maken voor de oudere kinderen. Je hebt inspiratie opgedaan om hier invulling aan te geven. En je hebt een begin gemaakt met de profilering van jouw bso.  
 
Wanneer, hoe lang en kosten? 
Het pedagogisch practicum bso voor oudere kinderen is in Utrecht op dinsdag 23 mei 2023 van 10:00 tot 15:30 uur en kost € 175,= per persoon, inclusief lunch. 
Locatie: Seats to meet, Hoog Catharijne in Utrecht, naast station Utrecht CS.
 
Deelnemers van organisaties die zijn aangesloten bij het Expertisecentrum Kinderopvang krijgen 30% korting. Kijk hier https://expertisecentrumkinderopvang.nl/relaties/investeerders of jouw organisatie is aangesloten. Vul de code in om korting te krijgen (vraag de code aan jouw leidinggevende). 
 
Inschrijven kan tot uiterlijk 12 mei 2023. Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal deelnemers is beperkt! 
 
Meer informatie? 
Klik hier voor de algemene voorwaarden van het Expertisecentrum Kinderopvang. 
 
Meer informatie over Expertisecentrum Kinderopvang vind je op de website: https://expertisecentrumkinderopvang.nl/ 

Evenement-informatie

Startdatum 23-05-2023 10:00
Einddatum 23-05-2023 15:30
Max. deelnemers 30
Sluitingsdatum 12-05-2023
Prijs per persoon €175,- incl. btw en incl. lunch
Locatie Utrecht

Locatie-informatie - Utrecht

De exacte locatie wordt later bekend gemaakt. 

Locatiekaart