Praktijkvoorbeelden
Tools
Bronnen
Lees- en luistertips
Activiteiten
Blogs
Berichten
Overige informatie

Congres | Wetenschap ontmoet praktijk

Congres | Wetenschap ontmoet praktijk

De nieuwste wetenschappelijke inzichten helder en inspirerend uitgelegd door drie Nederlandse hoogleraren, waarna je in deelsessies je kennis kunt verdiepen en/of verbreden.

tools banner 30 procent korting geel

 

Op 28 september 2023 vindt het tweede congres van het Expertisecentrum Kinderopvang plaats! Laat je deze dag bijpraten over de laatste wetenschappelijke inzichten en neem deel aan verdiepende sessies. Schrijf je alvast in om jouw plek op het congres te verzekeren.

Praktische informatie over het congres 'Wetenschap ontmoet praktijk'

  • Tijd: het congres vindt plaats op donderdag 28 september van 10:00 tot 16:00 uur
  • Locatie: de woonindustrie in Nieuwegein (zowel met auto als openbaar vervoer goed te bereiken)
  • Kosten: € 295,- incl. btw (30% korting voor deelnemers van wie de organisatie mee-investeert in de ontwikkeling van de pedagogische kennisbasis)

 

Sprekers

 

Prof. dr. Ruben Fukkink
UvA

 

Ruben Fukkink is Bijzonder Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en vertelt tijdens het congres over het lopende onderzoek naar de waarde van de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang.

Ruben Fukkink:’’In Nederland is een brede beweging ingezet van integrale kindcentra (IKC’s) voor inclusief onderwijs.Belangrijke doelen van deze kindcentra zijn het creëren van een doorlopende leerlijn, inclusie van alle kinderen ter bevordering van gelijke kansen en het creëren van een innovatief curriculum dat gericht is op de brede ontwikkeling van kinderen. Om deze doelen te bereiken is samenwerking tussen professionals uit onderwijs, opvang en jeugdzorg essentieel. Ook elders in de kinderopvang en het basisonderwijs wordt samengewerkt met andere partijen. Echter, deze interprofessionele samenwerking is nieuw en blijkt allesbehalve vanzelfsprekend. Hoe geven professionals uit kinderopvang, basisonderwijs en externe professionals (jeugdzorg, welzijn, wijk) vorm aan hun interprofessionele samenwerking? Wie werkt samen met wie? Weten professionals uit kinderopvang, onderwijs en jeugdzorg elkaar te vinden en hoe werken zij samen? Op basis van recent afgerond en een groot lopend onderzoek presenteren we de eerste bevindingen over samenwerking in Nederland, maar ook België, Duitsland en Noorwegen.’’

Annerieke Boland

 

Annerieke Boland is lector bij IPABO en vertelt tijdens het congres verschillende vormen van educatie. 

Annerieke Boland: ''In oktober 2022 verscheen er een artikel in de krant met als titel ‘Vroeg leren funest voor ontwikkeling jonge kind’. Het is een nogal ongelukkig gekozen titel, omdat kinderen al voor de geboorte beginnen met leren. Vijf belangenorganisaties rond het jonge kind pleiten ervoor dat we moeten vertrouwen op het natuurlijke proces van de ontwikkeling. Maar hoe zou dat natuurlijke proces er eigenlijk uit zien? Er zijn op zeer jonge leeftijd al grote verschillen in de ontwikkeling van kinderen. En die ontstaan niet alleen door verschillen in aanleg, maar juist ook door verschillen in de omgevingsfactoren. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn kwaliteitsvolle interacties met meerwetende partners cruciaal. Toch is de educatieve proceskwaliteit in de kinderopvang al jaren onvoldoende op niveau. Werk aan de winkel, zou je denken! Maar hoe geven we vorm aan educatie in de kinderopvang? En hoe stimuleer je de ontwikkeling, zonder schooltje te gaan spelen?''

 

Overzicht van de deelsessies

Elke deelsessie duurt 1,5 uur en bestaat uit een introductie van de wetenschappelijke inzichten door de wetenschapper van het betreffende ontwikkelteam en een uitwerking daarvan in de praktijk door een deelnemer van datzelfde ontwikkelteam. Elke deelsessie heeft een moderator als gespreksleider. Van elke deelsessie wordt een beeldverslag gemaakt. Na het congres krijgen alle deelnemers een pdf waarin alle beeldverslagen zijn gebundeld.

 

Positieve gedrags­ondersteuning

Hoe voorkom je escalatie van negatief gedrag? Positieve interacties zijn de bouwstenen voor een positieve relatie. Met sommige kinderen gaat dit moeiteloos, maar er zijn ook kinderen bij wie dit een opgave is. Sommige kinderen lokken met hun gedrag veel negatieve interacties uit. Het gevaar bestaat dat dit een vicieuze cirkel wordt en misschien zelfs een patroon. In deze deelsessie nemen Cathy van Tuijl (lector Hogeschool Saxion) en Tanja Hak (pedagoog bij ‘t Kickertje) je mee in hoe je dit kunt voorkomen. 

Ouderbetrokkenheid

Hoe stimuleer je de thuisbetrokkenheid van ouders? Thuisbetrokkenheid van ouders heeft de grootste impact op de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleren van thuisbetrokkenheid doe je vanuit een gelijkwaardige relatie. In deze deelsessie gaan Martine van de Pluijm (Hogeschool Rotterdam) en Thamar Molenaar(Scala Welzijn) in op het opbouwen van deze relatie én hoe je thuisbetrokkenheid kunt versterken voor kinderen die iets extra’s nodig hebben.   

Coachkamer


Hoe zorg je als pedagogisch coach voor verbetering van de pedagogische kwaliteit? Hoe neem je pedagogisch professionals mee?  
In deze mini CoachKamer geeft Annika de Haan handvatten hiervoor vanuit een theoretisch kader. We gaan van een vliegende start naar het vergroten van de kans op succes van jouw coachingstraject. 

  

Diversiteit en inclusie

Échte kinderparticipatie is een feestje. Een feestje voor alle betrokkenen. Daarvoor zijn een open en onderzoekende houding en de wil om van kinderen te leren noodzakelijk. Zoek je naar vernieuwende en creatieve ideeën en oplossingen? Wil je écht weten wat er bij kinderen speelt en wat hun behoeften zijn? Volg dan deze deelsessie tijdens het congres! Christel Eijkholt is gepromoveerd op dit onderwerp en zal deze deelsessie begeleiden.

PiB

Het zelfevaluatie-instrument Pedagogische praktijk in Beeld biedt de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de pedagogische kwaliteit per groep. PiB is een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk online zelfevaluatie-instrument en is optimaal afgestemd op de GGD-inspectie. Tijdens het congres op 28 september kun je tijdens deze deelsessie kennismaken en oefenen met het instrument.  

 

Spelbegeleiding met de drie V's

Als kinderen zich goed ontwikkelen, dan spelen ze en dan ontwikkelt hun spel zich. Het wordt gevarieerder, complexer, langduriger en interactiever. Maar kinderen maken die ontwikkeling niet vanzelfsprekend door: de omstandigheden moeten gunstig zijn. Door met kinderen mee te spelen, kun je de spelontwikkeling stimuleren. Het is dan ook mogelijk om in de betekenisvolle context van het spel andere ontwikkelgebieden te ondersteunen. In deze deelsessie gaat Annerieke Boland dieper in op de drie V’s van meespelen: verkennen van het spel, verbinden aan het spel en verrijken van het spel.
Ben jij benieuwd wat de theorie hierachter is en hoe dit er in de praktijk uitziet? Volg dan deze deelsessie tijdens het congres op 28 september!

 

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle updates. Ontvang je deze nog niet en wil je dat wel? Klik dan hier. Let op: aan het congres zit een maximaal aantal deelnemers verbonden. Zet 28 september dus snel in jouw agenda of schrijf je alvast in!

 

Bekijk het beeldverslag voor een impressie van vorig jaar

Naast de presentaties van de plenaire sprekers waren er deze dag ook acht verschillende deelsessies te volgen. Zowel de presentaties van de sprekers als van de deelsessies vind je terug in onderstaand beeldverslag. Klik op de afbeelding hieronder om het beeldverslag te openen.

Download hier "Beeldverslag - wetenschap ontmoet praktijk 2022"

  

Evenement-informatie

Startdatum 28-09-2023 10:00
Einddatum 28-09-2023 16:00
Sluitingsdatum 07-09-2023 10:00
Prijs per persoon € 295,- incl. btw -30% korting voor deelnemers van wie de organisatie mee investeert in de ontwikkeling van de pedagogische kennisbasis
Locatie De Woonindustrie

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.